Asigurarea obligatorie RCA

Cine are obligaţia de a încheia un contract de asigurare RCA?

Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România.

Care sunt condiţiile contractului de asigurare RCA?

Condiţiile contractuale sunt reglementate prin Norme privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule aprobate prin Ordinul Preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
http://www.csa-isc.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=915%3Aordin-nr-142011&catid=10%3Anorme-csa&Itemid=95&lang=ro
In vigoare Ordin nr. 14/2011 publicat Monitorul Oficial, Partea I nr. 858 din 06/12/2011.

Ce acoperă contractul de asigurare RCA?

Contractul de asigurare RCA acoperă răspunderea civilă delictuală a proprietarului sau a utilizatorului unui vehicul pentru prejudiciile produse unei terţe părţi prin intermediul vehiculului. Riscuri acoperite:

 • vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
 • pagube materiale;
 • pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
 • cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

Aceste riscuri sunt acoperite indiferent de locul în care s-a produs accidentul de vehicul (drumuri publice, drumuri care nu sunt deschise circulaţiei publice, în incinte şi în alte locuri), atât în timpul deplasării, cât şi în timpul staţionării vehiculului asigurat.

Care sunt limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurare RCA?

Începând cu 1 ianuarie 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurare RCA sunt:

 • teritoriul României;
 • - teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Danemarca, Spania, Estonia, Franţa, Finlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Italia, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Slovacia, Slovenia, Elveţia);
 • teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional (Monaco, Vatican, Republica San Marino, Lichtenstein).
  • Care sunt limitele de despăgubire ale contractului de asigurare RCA?

   În limitele teritoriale de acoperire ale contractului de asigurarea RCA se garantează, în baza aceleaşi prime de asigurare, acoperirea prejudiciilor în conformitate cu legislaţia în vigoare din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de vehicul, la limita superioară de despăgubire dintre legislaţia statului respectiv şi limitele prevăzute în contractul de asigurare RCA.

   Limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA sunt:

   Limita de despagubire pentru 2011 2012 2013
   Vatamari corporale si deces 3.500.000 € 5.000.000 € 5.000.000 €
   Pagube materiale 750.000 € 1.000.000 € 1.000.000 €

   Pe ce perioadă se poate încheia contractul de asigurare RCA?

   În funcţie de situaţia înmatriculării/înregistrării vehiculului, contractul de asigurare RCA se încheie pe perioadă determinată, astfel:

   • 12 luni sau 6 luni, pentru vehicule înmatriculate/înregistrate;
   • pe perioada de valabilitate a autorizaţiei provizorii de circulaţie, pentru vehicule care se înmatriculează/înregistrează provizoriu, dar nu mai mult de 60 de zile;
   • pe perioada înmatriculării/înregistrării temporare, dar nu mai mult de 12 luni;
   • pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii, pentru vehicule înmatriculate/înregistrate în alte state membre (ţările membre al Spaţiului Economic European, Elveţia, Croaţia şi Andorra), pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării;
   • pe perioade de câte o lună, dar nu mai mult de 3 luni, pentru vehicule înmatriculate/înregistrate în state terţe (altele decât statele membre), pentru care se solicită asigurarea în vederea înmatriculării/înregistrării.

   Cât costă un contract de asigurare RCA?

   Asigurătorii stabilesc tarife de prime anuale pentru fiecare categorie de vehicule, astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA.

   Nivelul primelor de asigurare este stabilit în funcţie de tipul proprietarului (persoană fizică sau persoană juridică), felul şi caracteristicile tehnice ale vehiculului, perioada de valabilitate a asigurării etc.

   Sistemul BONUS/MALUS

   Primele calculate pentru politele RCA depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul intr-o perioada de referinta.

   Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 de malus. Clasa B0 este atribuita unui client nou, fara istoric in asigurare. Tabelul cu coeficientii de reducere sau majorare a primei de asigurare poate fi descarcat aici.

   Pentru aplicarea coeficientului de bonus/malus se ia in considerare numarul de daune platite in anul calendaristic anterior perioadei de asigurare:

   • daca in perioada de referinta nu au fost intregistrate daune platite, asiguratul este incadrat intr-o alta clasa de bonus, astfel:
    • clasa superioara, daca asigurarea se incheie pe o perioada de 6 luni
    • doua clase superioare, daca asigurarea se incheie pe o perioada de 12 luni
   • daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune, modificarea clasei se face conform tabelului cu coeficientii aferenti claselor de bonus/malus.

   Incheierea unei asigurari RCA online

   ASTRA ASIGURARI va ofera posibilitatea incheierii politelor de asigurare RCA online, direct pe site-ul www.astraonline.ro. Avantajele acestei metode de emitere sunt multiple. Printre acestea enumeram:

   • economia de timp: o asigurare RCA poate fi emisa in 3 minute, la orice ora din zi, din fata unui calculator conectat la internet;
   • Livrare gratuita: trimitem originalul politei prin curier fara nici un cost suplimentar, oriunde in tara;
   • reinnoire rapida a politei: te anuntam din timp cand iti expira asigurarea si iti punem la dispozitie o platforma prin care poti sa o reinnoiesti in cateva secunde;
   • asigurare de accidente a pasagerilor cadou (doar la politele emise pe www.astraonline.ro).

   Plata primelor de asigurare

   Primele de asigurare pot fi platite:

   • online, prin card bancar
   • online, in rate, prin card Avantaj (emis de Credit Europe Bank)
   • traditional, prin OP, plata la ghiseul bancilor partenere, online banking, etc.

   Ce trebuie facut in caz de dauna?

   Pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea se poate face si in baza formularului de Constatare Amiabila de Accident, primit impreuna cu polita RCA. Utilizarea formularului se realizeaza de catre cei doi conducatori, numai atunci cand exista un acord comun de vointa.

   Vinovatia se stabileste de catre asigurator, pe baza descrierii exacte a evenimentului.

   Incepand cu luna mai a anului 2010, noua adresa a Centrului de Constatari Daune Bucuresti este: Str Armeneasca, nr 3, sector 2, Bucuresti. Locatia se afla in spatele Complexului Hotelier Modern (sediul Bursei de Valori Bucuresti). Odata cu inaugurarea sa, acest centru a devenit unicul centru unde se fac constatarile de daune de pe raza municipiului Bucuresti. Datele de contact sunt: tel: 0750.990.500; fax: 0750.990.515.

   Pentru orice intrebari legate de procedura de despagubire puteti apela cu incredere Call-Center Astra Asigurari la numarul gratuit 0800.0800.88

Informatii utile

 • Detalii

  Fondul de Garantare a Asiguratilor recomanda pagubitilor ASTRA sa depuna cererile de plata

 • Trimite email

  Pentru informatii suplimentare referitoare la denuntarile contractelor de asigurare incheiate cu ASTRA Asigurari va puteti adresa lichidatorului judiciar KPMG Restructuring SPRL, la adresa de e-mail: denuntari@astrasig.ro

 • Trimite email

  Pentru cereri de inscriere la masa credala va puteti adresa lichidatorului judiciar KPMG Restructuring SPRL, la adresa de e-mail: declaratiedecreanta@astrasig.ro

Incheie polita obligatorie a locuintei online.

Ce fac in caz de dauna?